maanantai 27. marraskuuta 2023

Cusco, mm. Archbishops Palace Art Museum ja Basilica Menor de la Merced -kirkko, 24.11.2023

Kolmen päivän sademetsäseikkailun jälkeen oli tosi kiva, kun oli yksi ”vapaapäivä” Cuscossa. Vietimme sitä palautuen, valokuvia katsellen ja järjestäen, sademetsäkokemuksia iloisina kerraten, pyykkiä pesten (tässä Airbnb:ssä on pyykinpesukone käytössä) ja blogia kirjoittaen.

Iltapäivällä lähdimme testaamaan matkaa rautatieasemalle, että seuraavana aamuna reitti Machu Picchuun junalle olisi selvä. Ennen uloslähtöä Ulla tsekkaili netistä tietoja, jotka mietityttivät: Olemme Cuscossa ja kuitenkin seuraavan päivän juna lähtee San Petron rautatieasemalta. Netistä selvisi, että Cuscossa on kolme rautatieasemaa ja yksi niistä on San Petro. Google-Mapsin mukaan asemalle näytti olevan matkaa 1,2 km ja suora reitti asunnoltamme. Niinpä Google Mapsin sai ensimmäisen kadunkulman jälkeen laittaa netin säästösyistä off-line tilaan. Löysimme rautatieaseman. Näin seuraavan aikaisen aamun reitti junalle oli selvä!

Cusco on kaunis ja paljon vanhoja rakennuksia sisältävä tiiviisti rakennettu kaupunki. Cusco liitettiin Unescon maailmanperintöluetteloon vuonna 1983 ja on valittu Amerikan kulttuuripääkaupungiksi vuonna 2007. Cuscon perustajaksi on mainittu ensimmäinen inka, Manco Capac vuoden 1200 vaiheilla sekä inkojen yhdeksäs hallitsija Pachacupec vuonna 1438. Fransisco Pizarro perusti kaupungin uudelleen Espanjan kuninkaan alaiseksi kaupungiksi vuonna 1534. Parin vuoden kuluttua Limasta tuli kuitenkin Perun pääkaupunki. Inkojen ja espanjalaisvalloittajien välinen sota kesti 36 vuotta, päättyen vuonna 1572 inkojen kukistumiseen.

Matkalla rautatieasemalle ohitimme mm. pääkirkon, kaupungin keskusaukeaman ja kauniin korkeakoulurakennuksen. Rautatieaseman vieressä on sisätiloissa sijaitseva historiallinen markkinapaikka, jossa myyntikojuja oli toinen toisiaan lähekkäin. Myyntiartikkeleina korostuivat neuleet, matkamuistot, makeiset ja hedelmät. Myyntikojuja ja sisätiloissa olevia liikkeitä riitti koko matkan 1,2 km ajan Airbnb-asuntoomme saakka. Katujen varsilla oli myös kauppiaita (seisomassa tai istumassa jakkaroilla tai katutasossa), joiden artikkelit oli levitetty kadun varrella oleville vilteille.

Paluumatkalla ruokailimme ravintolassa, joka toimi pelkästään päiväsaikaan – olimme nimittäin sen viimeisiä asiakkaita. Söimme jälleen kanaa ja kalaa. Ruoka-annokset täällä ovat tosi isoja ja nytkin saimme nauttia herkullisista aterioista. Ruokailun jälkeen huomasimme, että läheiseen kirkkoon meni sisään kolme perulaisiin juhla-asuihin pukeutunutta murrosikäistä tyttöä. Niinpä seurasimme heitä Basilica Menor de la Merced -kirkkoon. Kirkon keskikäytävällä oli juhlapukuisten nuorten rivistöt. Osallistuimme tilaisuuteen yli puoli tuntia ja sinä aikana nuoria ei kutsuttu alttarin ääreen. Aluksi otaksuimme, että tilaisuus oli konfirmaatiotilaisuus (konfirmation-sana kuului papin puheessa). Loppupuolella ajattelimme, että kyse saattoi olla ”isosten siunaamisesta” tai konfirmaatiota edeltävästä valmistelevasta tilaisuudesta vanhemmille ja sukulaisille. Pari yhteislaulua ja muutamia yhteisrukouksia kuulimme – kirkon kuoressa vähän piilossa huomasin myös lauluryhmän.

Olimme jo lähellä majapaikkaa, kun ”sisäänheittäjä” johdatti meidät kauniiseen Archbishops Palace Art Museum -museoon (halutessasi voit katsoa alla olevan otteen museon esittelystä ja tiedoksesi, että inka-ajasta on lisätietoa Machu Picchu -kohdassa). Museo oli tämän päivän kohokohta kauniine sisäpihoineen, kalustuksineen ja ovineen sekä maalauksineen. Vain osaa alueesta ja tauluista sai valokuvata. Museossa oli todella hyvät kaaviot katolisen kirkon tärkeistä tapahtumista ja ajankohdista Perussa. Kaavioista kävi myös ilmi, että Perussa on ollut maanjäristykset vuosina 1650 ja 1950. Ihmeellisiä ja ihastuttavia olivat 1600- ja 1800-lukujen taitelijoiden suuret ja mahtipontiset teokset. Museossa kulkiessa mieleen luonnollisesti tuli ystävämme, taidemaalari Annukka Laine, joka on tutkinut ja kertonut monissa tilaisuuksissa kristillisen kuvataiteen kehittymisestä. Annukka olisi ollut todella onnellinen ja innostunut ko. museossa!

Ote Archbishops Palace Art Museumin esittelystä https://www.cuscoperu.com/en/travel/cusco/mansions/archbishop-palace/:

In Inca times, the palace of Inca Roca was located in this place. After the conquest the palace was partially dismantled to build the colonial house of the Valverde Contreras and Xáraba family, Marquises of Rocafuerte and is currently the Archbishop's Palace.

It has a stone perimeter wall and inside there is a large Renaissance courtyard with stone arches and tiles on the walls. It is adorned, in the middle, by a stately fountain that is located in a preferential place. Furthermore, it has important works of the painter Juan Zapata and other artists of the Cuzco School. Likewise, it is recognized because among its perimeter walls is the "Stone of the 12 Angles".”

 

Päivän kuvasatoa:

                                                    Cuscon kaupunkikuvia:

Airbnb -huoneemme vasemmalla (sininen ovi)


                                  









Korkeakoulurakennus


Cuscon Tuomiokirkko









     



Museon kulma parvekkeineen

Oikealta sisään museoon




















Pyhä ehtoollinen


Maria ja Jeesus lapsi, tekijä tuntematon, 1800-luku








Museon vieraskirja


Basilica Menor de la Merced -kirkko

                                                                                  



















































           

                                                                             

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Havaijin Kailua ja Koto-Suomeen paluu sekä Kiitokset, 15.-18.12.2023

                                                                                    Viimeiset kaksi päivää vietimme Kailuan alueella. Tutust...