Tervehdys jälleen,
Myös tänään oli aurinkoinen ja lämmin (22 astetta) päivä. Vierailut buddhalaistemppeleissä jatkuivat: aamupäivällä Potala ja iltapäivällä Jokhang.
Potalan munkkiluostariin matkasimme autolla - lähtö hotellista klo 9 ja matkaa taitettiin n. 15 minuuttia eli kyseinen temppeli on melko lähellä Lhasan keskustaa. Tänään ei ollut paikallisia liikkeellä yhtä runsaasti kuin eilen. Oppaamme Thatsin avulla saimme helposti jonot ohitetuksi.
Potalan rakennuskokonaisuus on mykistävä niin kaukaa kuin läheltä, joten kamerat räpsyivät tuiki tiheään. Potalan sisäosissa oli valokuvaaminen kielletty, joten sieltä emme voi myöskään teille kuvia välittää. Kuten Wikipedian otteesta käy ilmi, Potalassa riitti portaikkoja monessa kerroksessa. Esillä oli erityisesti luostareita vuosia kunnostaneen 5. Dalai-laman aikaisia patsaita, esineitä ja kirjoituksia. Potala ei ollut aivan samalla tavalla ahdettu täyteen Buddhien ja muiden merkkihenkilöiden patsaita ja kuvia sekä figuureja tai markkinahumua kuin nuo eilen käymämme Drepungin ja Seran luostarit olivat. Siksi Potalan kiertäminen oli miellyttävämpää.
Temppeliin tutustuessamme saimme runsaasti ihailua tiibetiläisten taholta. Monasti paikalliset halusivat valokuvaan kanssamme. Potalan ylimmästä kerroksesta löysimme viehättävän kahvilan, jossa lepuutimme jalkoja ja nautimme paikallisista herkuista sekä kahvista ja teestä.
Paluumatka autolle sujui joutuisaan, koska portaat ja kulkureitit veivät alaspäin, eikä uusia kuvauskohteita enää paljoa löytynyt.
Auto vei meidät Lhasan keskustan vanhaan kaupunginosaan, jossa sijaitsi Jokhangin luostarialue. Myös tähän luostariin oli tiukat turvatarkastukset (passit tarkastettiin ja reput läpivalaistiin). Ulkona tapasimme tiibetiläisiin kansallis- tai kansanpukuihin pukeutuneita nuoria aikuisia. Potalan luostarin korkeuksista onnistui bongaamaan Jokhangin rakennusten kullatut katot. Oppaamme kertoi, että aikoinaan tiibetiläisten luostareiden rakennuksiin ja esineisiin käytettiin kultaa tonneittain sekä tietenkin arvokkaita jalokiviä. Jokhangin rakennusten seiniin oli aikoinaan tehty upeita maalauksia buddhien, Dalai-lamojen ja muiden suurmiesten elämänvaiheista - maalaukset ovat säilyneet ihmeellisen hyvinä! Myös tässä luostarissa oli esillä lukuisia niin suuria kuin pieniä patsaita ja säilössä muinaisia kirjakääröjä ja kirjoja. Pylväiköt olivat koristeltuja erilaisin ornamentein. Myös tässä luostarissa oli iso avoin huone, jossa munkit kokoontuivat sivistämään itseään.
Tänään meidän kummankin vointi oli aika hyvä ja jaksoimme kiertää rauhallisesti kävellen luostarit. Nyt oli tullut aika hyvästellä tanskalainen pariskunta ja oppaamme Thatsi. Olemme saaneet viettää heidän kanssaan pari päivää tiiviisti yhdessä luostareihin tutustuen. Vähän oli haikea tunnelma. Toivotimme kaikille hyvää jatkoa!
Palasimme hotelliimme mopokyydillä. Illalla kävimme ruokailemassa hotellimme ravintolassa - ruoka maittoi. Seuraavaksi vuorossa oli blogin päivitys ja laukkujen pakkaamisen aloittaminen. Huomenna klo 12:30 meidät tullaan noutamaan autolla ja viemään Lhasan lentokentälle. Lentomme starttaa klo 15:30 ja suuntana on Kiinan Shi Ang. Noihin kokemuksiin palaamme sitten tuonnempana.
Hyvää viikon jatkoa kaikille :)
Terveisin Ulla ja Harri
Halutessasi voit tutustua tarkemminen Potalan ja Jokhangin temppeleihin alla olevista Wikipedian luostariotteista:
Potala:
Wikipedian mukaan Potala oli Dalai-laman pääasuinrakennus aina vuoteen 1959, jolloin nykyinen dalai-lama Tenzin Gyatso pakeni Dharamsalaan, Intiaan, tiibetiläisten epäonnistuneen kapinan jälkeen.
Potala on rakennettu 3 700 metrin korkeuteen Marpo Ri -kukkulan rinteelle. Laajoine sisäänpäin viettävine muureineen ja tasaisine kattoineen Potala näyttää lähes linnoitukselta. Kukkulan eteläisellä juurella on suuri aukio, joka on suljettu muureilla ja porteilla. Useiden portaikkojen sarja johtaa kukkulan huipulle.
Rakennusryhmän keskeinen osa kohoaa valtavana nelikulmaisena rakennuksena sivurakennusten yläpuolelle päättyen samantapaisiin kullattuihin katteisiin kuin Jokhangin temppelissä Lhasan keskustassa. Potalan keskirakennusta kutsutaan nimellä "punainen palatsi" purppuranpunaisen värinsä vuoksi. Siinä ovat pääsalit ja aikaisempien dalai-lamojen kappelit ja pyhäköt. Rakennus on koristeltu monimuotoisilla maalauksilla jalokivikoristein, kaiverruksin ja muine ornamentteineen.
Tiibetiläishallitsijan Songtsen Gampon oli tapana meditoida alueella ja hän myös rakennutti vuonna 637 Potalan ensimmäisen rakennuksen. Nykyisen palatsin rakentamisen aloitti viides dalai-lama Lozang Gyatso vuonna 1645. Kolme vuotta myöhemminen Potrang Karpo (Valkoinen palatsi) oli valmis ja dalai-lama pystyi käyttämään Potalaa talvipalatsina. Vuonna 1694 valmistui Potrang Marpo (Punainen palatsi).
Nykyään Potala toimii museona ja on Tiibetin buddhalaisten tärkein pyhiinvaelluskohde yhdessä Jokhangin temppelin kanssa.
Potala hyväksyttiin UNESCOn maailmanperintölistalle vuonna 1994 ja kohdetta laajennettiin käsittämään myös Jokhangin temppeli vuonna 2000.
Jokhang:
Wikipedian mukaan Lhasan keskustassa sijaitseva Jokhangin temppeli (tai luostari) kuuluu osana Potalan palatsin historiallista kokonaisuutta.
Kuningas Songtsen Gampo rakennutti Jokhangin vuonna 639. Temppeli on säilynyt vuosisatojen ajan buddhalaisten pyhiinvaeltajien keskuspaikkana. Temppelikompleksia on laajennettu vuosien aikana ja se peittää nykyään noin 25 000 neliömetrin alueen. Jokhang on neljäkerroksinen rakennus, jonka katot ovat peitetty kullatuilla pronssitiilillä. Arkkitehtuuriltaan temppeli edustaa intialaista viharatyyliä, tosin myöhemmät lisäykset ovat sekoittaneet mukaan intialaista, nepalilaista ja Tang-dynastian tyylejä. Katolla on symbolinen patsas, jossa kaksi peuraa reunustaa dharmachakraa, opinpyörää.
Jokhangissa on useita koristeltuja pyhäkköjä ja huoneita. Temppelirakennusten pääsali Jowo Shakyamunin buddhapatsas, joka on ehkäpä kunnioitetuin yksittäinen esine Tiibetin buddhalaisuudessa. Salissa on myös kuningas Songtsen Gampon ja tämän kahden kuuluisimman morsiamen prinsessa Wen Chengin (Kiinan keisarin Tang Taizoongin tytär) ja prinsessa Bhrikutin patsaat.
Kuvia Potalan käynniltä:
Kuvia Jokhangin käynniltä:
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti